Naturopera

-fördjupat om konceptet

"Naturopera" är ett experimentellt, musikdramatiskt koncept där tanken är att se bortom röstfack och genrer i syfte att ställa uttrycket och dess behov i centrum. "Natur" är klistret som förenar spelplats, sångsätt, komposition och gestaltning. En direkt följd av det är att  akustiskt framförande och akustik blir en central del av utforskandet. Det kan vara både genom små akustiska rum som resonansmasker eller stora övergivna platser där naturen regerar. "Site specific scenes" utforskas akustiskt och blir plattformen för skapande av ny musik, film och föreställning inom konceptet Naturopera.

'Naturopera' också då min passion för det musikdramatiska alltid genomsyrar mitt scenkonstnärliga arbete och för att jag vill peka på något som går bortom röstfack och genrer. Jag såg en blind fläck i den musikdramatiska scenplattformen som vanligtvis består av musikal eller opera och frågade mig- vad finns däremellan? Där kan Naturopera vara en mer poetisk, experimentell och utforskande form av musikdramatik. Sångligt är målet en fri röst använd akustiskt, en form av sång som utnyttjar röstens möjligheter och flexibilitet i syfte att utgå från uttryckets behov av rösten. Allt vad uttrycket vill är tillgängligt inom Naturopera, vare sig det är en kulning, bel canto eller belting. 

"Naturopera" är alltså en musikdramatisk form där tanken är att se bortom röstfack och genrer i syfte att ställa uttrycket och dess behov i centrum.

Det gäller hela spektrat av musikteater med sång, dans och teater och inom konceptet har jag hittills gjort en föreställning, en koreografi och fristående sånger och dikter.

Betydande för konceptet


Foundation OBRAS 

- där jag under min tid som Artist in residence utvecklade konceptet på riktigt. Carolien van der Laan och Ludger van der Eerden driver residenset och deras inbjudan hade stor betydelse för mig och utvecklandet av konceptet Naturopera. Besök deras hemsida: https://www.obras-art.org/ 

Läs mer om min tid där och få mer avgörande info om konceptet och vad det resulterade i:

Torbjörn Alström

som har varit som en konstnärlig mentor för mig och jag fick lov att arbeta med hans trä-masker specifikt utformade med sång i åtanke. Maskerna fick således följa med på resan till Portugal och blev viktiga medspelare i skapandet av Naturoperan Mask och Människa (/Mask and Man på engelska).

Besök Torbjörns hemsida: https://www.artmask.com/
Via knappen "artist in residence" ovan och knapparna nedan kan man läsa mer om föreställningen och maskerna. 

Vill du få en bredare bild av konceptet och vad det har resulterat i kan du kolla in:

Kulturtemplet

Jorge Alcaide är föreståndare för Kulturtemplet och har varit betydande i arbetet med att anpassa 'Mask and Man' till en ny skådeplats. I samarbete med Jorge berikades även föreställningens klangbild när han spelade mina sånger på både flöjt och gitarr.

Fotografer

En stor del i mitt byggande av konceptet Naturopera var att utforska "site specific scenes" eller "venues" som man också kan kalla det. De övergivna marmorbrotten som hade lockat mig till Portugal var groteskt mycket större än jag någonsin kunnat tänka mig. Jag mötte fotografen Pedro Ferro under min vistelse på OBRAS art residence och vi lyckades med gott samarbete nå ett marmorbrotts allra djupaste skickt. Det är han som har tagit hemsidans bakgrundsfoton som sätter an tonen för konceptet Naturopera.
Följ Pedro på instagram: @pedrosimetria


Sommaren efter Portugal var år2020 och i pandemins restriktioners anda passade jag på att sverige-anpassa Naturoperakonceptet. I det arbetet utforskade jag "site specific venues" runtom i västsverige. Bland annat i Bohusläns stenbrott och Hunnebergs kalkbrott i ett samarbete med fotografen Marco Rismondo. Sverigepremiären av 'Mask and Man' och arbetet med att anpassa föreställningen till Kulturtemplet som spelplats var också en del av denna acklimatisering av konceptet till svenska förhållanden. Marco var en av fotograferna som tog vara på föreställningen. Marco på instagram: @molshtovska 


Fotograf Sten Dereman kom först som publik till premiären av 'Mask and Man' i Kulturtemplet och agerade sedan både fotograf och filmare av föreställningen.
Sten på instagram: @stendereman


Eliano Nasr var en av Fringe festivalens fotografer och nedan kan du se några av de foton han tog. Eliano på instagram: @elianophotos